W związku z zagrożeniem pożarami przypominamy, że podczas składowania słomy i siana należy przestrzegać wymagań określonych rozporządzeniem Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 7 czerwca 2010 roku w sprawie ochrony przeciwpożarowej terenów, budynków i innych obiektów budowlanych.

w straz2

 

Przypominamy:

1. Strefa pożarowa sterty, stogu lub brogu z palnymi produktami roślinnymi nie może przekraczać powierzchni 1 000 m2 lub kubatury 5 000 m3.
2. Przy ustawianiu stert, stogów i brogów należy zachować co najmniej następujące odległości:
1) od budynków wykonanych z materiałów:
a) palnych – co najmniej 30 m,
b) niepalnych i o pokryciu co najmniej trudno zapalnym - co najmniej 20 m;
2) od dróg publicznych i torów kolejowych - co najmniej 30 m;
3) od dróg wewnętrznych i od granicy działki - co najmniej 10 m;
4) od urządzeń i przewodów linii elektrycznych wysokiego napięcia - co najmniej 30 m;
5) od lasów i terenów zalesionych - co najmniej 100 m;
6) między stertami, stogami i brogami stanowiącymi odrębne strefy pożarowe – należy zachować odstęp co najmniej 30 m.
3. Wokół stert, stogów i brogów należy wykonać i utrzymać powierzchnię o szerokości co najmniej 2 m w odległości 3 m od ich obrysu i pozbawioną materiałów palnych.
4. Produkty roślinne należy składować w sposób uniemożliwiający ich samozapalenie.

5. W przypadku konieczności składowania produktów niedosuszonych należy okresowo sprawdzać ich temperaturę.